geschiedenis

Kishor Nagar is het levenswerk van wijlen Pater Vic Van Bortel sj.  (1926-2010)

Hij werd geboren in Wilrijk op 29 januari 1926 als vijfde van negen kinderen. Na zijn studies in Boom, Drongen en Leuven vertrekt hij in april 1951 naar India.  Bisschop D’Sousa wijdt hem tot priester op 19 maart 1959.

Geraakt door het triestige en uitzichtloze lot van verwaarloosde kinderen en jongeren, steekt hij in 1969 definitief van wal met het ‘Social Training Centre for Boys’, een soort ‘Jongensstad’, in het Hindi ‘Kishor Nagar’. Aanvankelijk is ze gevestigd op terreinen in Samlong, in de buurt van de steeds uitdijnende grootstad Ranchi in de provincie Jharkand (noorden van India). Het probleem van de loslopende en rondhangende jongeren zwelt almaar aan. Op grond van wat ze links en rechts aan nieuws opvangen, stromen de gegadigden toe en vullen ze de lange wachtlijsten voortdurend aan. De ondernemende directeur slaagt erin in Namkum een uitgestrekt braakliggend terrein te verwerven en er de nodige gebouwen te doen oprijzen. Zo kan Kishor Nagar de vleugels uitslaan en uitgroeien tot een leefgemeenschap van meer dan 850 jongens. Vic had een echt pionierstemperament: een gok wagen, de bereidheid om al zijn tijd, zijn energie, zijn gezondheid, zijn doorzettingsvermogen, om zijn hele leven eraan te geven. Het voornaamste evenwel blijft : een blind vertrouwen in de Heer, “die mij het werk opdraagt”, zo zei hij zelf.

Kishor Nagar 5b

In januari 2010 sterft Pater Vic Van Bortel ten gevolge van tuberculose. De jongens maken een moeilijke periode door. Ze missen hun “papa”. Vic wordt begraven bij zijn jongens. De oud-studenten van KN financieren het graf.

Greeting Van Bortel's grave b

Nog steeds in de sfeer van Pater Van Bortel, wil Kishor Nagar vandaag een thuis zijn voor jongens die er geen hebben door familiale omstandigheden, armoede of handicap, een thuis voor de armsten onder de armen, zonder onderscheid van kaste of geloof.

Pater Louis Franken sj. staat nu aan het hoofd van deze gemeenschap. Hij wordt bijgestaan door de Indische Pater Walter Beck.

Pater Franken KN 2013 11b

Leave A Reply